ЕКОПОХОД ДО ПРЕОБРАЖЕНСКИ МАНАСТИР

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ,

В изпълнение на дейности по проект "Единни в многообразието - иновативни действия за интеркултурно образование в Професионална гимназия по моден дизайн, гр. Велико Търново", екипът с координатор по проекта, г-жа Камелия Джанабетска, Ви уведомяваме, че на 10.10.2020 г.(събота) ще се проведе ЕКОПОХОД до Преображенски манастир със съдействието на Туристическо дружество „Трапезица - 1902“ и подкрепата на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Водач на групата ще бъде г-н Станчо Русев – председател на клуба по туризъм към дружеството. По време на похода ще се проведе тематична дискусия „Екология и здраве“, на която г-жа Елка Бакова – учител по биология и здравно образование ще представи правила за поведение сред природата, валидни за всички етноси.

ПРОГРАМА
Сборен пункт: 9:50 ч. пред Туристическо дружество „Трапезица - 1902“.

Дрес код: Спортен стил (спортни дрехи и обувки – маратонки, кецове, гуменки)

Времетраене: От 10:00 до 13:00 ч.

Преход: По горски пътеки по маршрут през Първи и Втори водопад. Кратка почивка и дискусия при Втори водопад.

Общи снимки:
- в началото на маршрута, над старинния квартал Варуша;
- при Втори водопад;
- пред Преображенски манастир.

Разглеждане на манастира и обедна почивка.
За участниците в похода ще бъдат осигурени сандвичи и минерална вода.

Връщане: С автобус №10 от спирката под манастира.

Ръководството на ПГМД - гр. Велико Търново кани за участие в екопохода ученици, родители, учители и служители от гимназията. Записването става до 14.30 ч. в петък, 9 октомври 2020 г., на място в училището при г-жа Камелия Джанабетска – координатор на проекта (тел.: 088 9929934, е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.) или г-н Екрам Мюмюнов, учител по физическо възпитание и спорт (тел.: 0897338956, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.).

Декларации за информирано съгласие може да получите от завеждащ административна служба.

Мероприятието ще се проведе при спазване на епидемиологичните мерки на МНЗ и РЗИ.

Предстои ни едно красиво и приятно преживяване заедно!
Очакваме Ви!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МАНАСТИР „СВЕТО ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ“

Преображенският манастир се намира на 6 км от Велико Търново, над левия бряг на река Янтра, под пещерите на Беляковското плато.

Манастирът е основан през XIV век, по време на Второто българско царство и е едно от най-важните културни и просветни средища за времето си.

Днешните сгради, в този им вид, са построени и възстановени през XIX век. Строежът на Съборната църква “Свето Преображение” е завършен след 1830 г. от майстор Кольо Фичето и е с уникална архитектура, без аналог в другите български манастири.

Главната манастирска църква "Преображение Господне" също е построена от майстор Колю Фичето в периода 1861-1863 г. Част от изградените от него тогава малка църква "Благовещение" и подземен параклис „Св. Андрей Първозвани“ днес не са запазени.

В западната част на манастирския комплекс се издига камбанарията със седемте камбани, една от най-хубавите звънарници, създадени от майстор Колю Фичето.
Стенописите и иконите в главната манастирска църква са рисувани в продължение на три години /1849-1851/ г. от Захарий Зограф – най-известния български иконописец. На най-видно място, върху южната външна стена, той изписва монументалните стенописи „Колелото на живота“ и "Страшният съд" – идеята на майстора е да внуши на посетителите преходността на човешкото съществуване. Изключително ценни са и фреските "Рождество Богородично", "Успение Богородично", "Тайната вечеря" също иконописани от Захари Зограф.

Цялата пищна външна украса днес е безценен паметник на живописното българско изкуство от Възрожденската епоха.

Професионална гимназия по моден дизайн - Велико Търново © 2020 Всички права запазени

Меню